Меню Затваряне

Генерално пълномощно – превод и легализация

Превод и легализация на генерално пълномощно

Ако живеете в чужбина, но ви се налага да извадите документ от български институции. За да направите това от разстояние, без да идвате в страната, можете на упълномощите чрез генерално пълномощно доверен на вас човек.

Ще разгледаме няколко случая от нашата практика, отнасящи се до издаването на генерално пълномощно. То ще бъде необходимо, за да може вашето доверено лице както да получава от ваше име документи от държавни и общински учреждения. Това са: удостоверение за раждане, семейно положение и деца, наследници, удостоверение за брак, свидетелство за съдимост и др. Или вашето доверено лице да се разпорежда с ваше имущество (автомобил, недвижима собственост, банкова сметка).

Най-предвидливите оформят генералното пълномощно докато се намират в България, при български нотариус. Това е най-бюджетният и разумен вариант.

Но какво да правите, когато сте в чужбина за дълъг период, завръщането в страната е скъпо и нямате нужното време за да направите пълномощно у нас?

Вариант е, да посетите българско дипломатическо представителство и в консулската служба да оформите генерално или всякакво друго пълномощно. Това става на български език и няма да е необходим превод и легализация, защото служителите в дипломатическата мисия имат правата на нотариус.

Но какво да правите, когато българското дипломатическо представителство е далече? Ако живеете в щата Хавай, а посолството се намира в другия край на континента, плюс половин океан още, т.е. във Вашингтон? (това е по действителен случай!)

Превод и легализация на генерално пълномощно
Превод и легализация на генерално пълномощно; снимка: Gabrielle Henderson

За да оформите пълномощно (генерално или обикновенно, или декларация) трябва да посетите местен нотариус. Подпишете съответния документ на официалния език на страната, където пребивавате. След което е необходимо да поставите на документа заверка Апостил (Apostille). Обърнете внимание, че тази заверка се поставя в страната (щата) където е заверен документът! Невъзможно е в България да бъде поставен Апостил на документ, издаден или заверен в чужбина.

Когато вашето пълномощно пристигне у нас, можете да ни се обадите и ние ще се погрижим за неговата легализация – то ще бъде преведено от заклет преводач, чийто подпис ще бъде заверен от нотариус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *