Меню Затваряне

Руска диплома – легализация за България

Руска диплома - легализация за България

Ако сте завършили образователна степен в Руската федерация и желаете вашата руска диплома да бъде легализирана и призната в България, трябва да направите няколко лесни стъпки.

Между Република България и Руската федерация действа сключеният през 1975 г. Договор за правна помощ по граждански, семейни и наказателни дела. Този договор облегчава процеса по легализация, като прави ненужна заверката Апостил за документите, които се представят в двете държави.

Какво трябва да направите, за да бъде призната вашата диплома, ако сте завършили образованието си в Руската федерация?

Подгответе нотариално заверено копие на дипломата. Можете да отидете с оригинала на дипломата и приложението към нея (ако има такова) при нотариус в Русия и направете нотариално заверен препис. Ако вече сте в България, но не сте го направили – можете да отидете до Посолството на Руската федерация. Там консул, аташе или секретар, който има права на нотариус, извършва този препис. Това може да бъде направено и при български нотариус, който разбира съдържанието на документа.

Донесете дипломата при нас. Когато нотариалният препис на дипломата и приложението е направен, свържете се с нас и ги донесете в нашата Агенция за преводи и легализация Nu Colours. Самият оригинал няма да ни е нужен, процесът по легализация ще бъде направен с нотариално завереното копие.

Руска диплома - легализация за България
Руска диплома – легализация за България

Дипломата и приложението ще бъдат преведени, след което подписа на заклетия преводач от руски език ще бъде заверен пред български нотариус, който удостоверява истинността му (на подписа).

Занесете документа в регионалния инспекторат по образованието. Финалната стъпка е да занесете така заверения превод в съответния регионален инспекторат по образованието. Там ще оформят окончателното признание на документа, диплома и приложението към нея, ще разпишат как оценките се признават от петобалната към шестобалната система и т.н.

След като изпълните тези прости стъпки, с вашата легализирана руска диплома можете да кандидатствате за работа или в учебно заведение в България!

Гияс Гулиев
заклет преводач с руски език

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *